Zpravodajství z Prahy, pozvánky na kulturní a sportovní akce
Rozhovory

Právo na zdraví a právo na lásku bych zařadila mezi základní lidská práva

profesor Campbell

Co pro své zdraví můžeme udělat v dnešní kontroverzní době covidové jsme se zeptali muže, který studuje zdraví a jeho souvislost s jídlem déle, než většina z nás žije. Zeptali jsme se T. Colina Campbella, 87 letého emeritního profesora Cornelovi univerzity, jehož výtečné vystoupení v dokumentu „ Vidličky nad nože“ přineslo Americe více nových veganů než knihy či vystoupení lékařů a jiných autorů dohromady. Campbell ovlivnil Ameriku natolik, že v nedávné studii 21 % Američanů uvedlo, že by se „chtělo zbavit masa“ ze své stravy a zvažují přechod na rostlinné bázi.  

Vidličky nad nože

„Právo na zdraví a právo na lásku bych já osobně zařadila mezi základní lidská práva, bez kterých si nedokážu představit šťastný život. A samozřejmě i dlouhý život,“ dodává Nora Chvojková.

kniha Cinska studieCo v Čínské studii nebylo

Otázka: Mají dnes lidé podle Vašeho názoru dostatek správných informací o výživě?

V hlavách moderní populace je spíše chaos. Pohyboval jsem se dlouho v zákulisí jeviště, kde vznikají informace o zdraví a nemocech i o správné životosprávě. Viděl jsem, co se opravdu děje, co se v systému pokazilo. Rozdíly mezi vládou, průmyslem, vědou a medicínou se setřely stejně jako rozdíly mezi tvorbou zisku a pod­porou zdraví.

Výsledkem jsou ohromná množství nesprávných informací, za která průměrný člověk platí dvakrát. Jednou, když svými daněmi sponzoruje výzkum, a po­ druhé, když poskytuje prostředky na systém zdravotní péče, který léčí jeho, do značné míry zbytečné, nemoci.

Po čtyřech desetiletích vědeckého výzkumu jsem výsledky shrnul v knize, kterou jsem nazval podle země, kde výzkum převážně probíhal, v Čínské studii.

profesor CambellOtázka: Jaký názor máte na Středomořskou stravu a na množství olivového oleje, který je v ní používán jako zdravý zdroj tuku? Co si myslíte o argumentech proti zařazování potravin z celých zrn do jídelníčku (celozrnná rýže, jáhly, pohanka)?

CC: Rádi slyšíme dobré věci o našich špatných návycích. Jako olivový olej. Došlo k velké snaze firem dostat olivový olej do západní společnosti. Při konzumaci olivového oleje doporučuji opatrnost. Moje žena a já nepoužíváme přidaný olej. K potravinám z celých zrn bych řekl, že kromě jedinců s diagnostikovanými trávícími problémy není důvod se jim vyhýbat. Jíst „celá“ jídla znamená jíst zeleninu, celozrnné výrobky, ořechy, semena a ovoce. Jezte je tak, jak jsou vyráběny v přírodě.

Otázka: Existuje časový harmonogram výsledků, které kdy dosáhneme po přechodu na rostlinnou stravu? 

profesorCC:  Asi před 50 lety jsme v experimentálních studiích na zvířatech v mé laboratoři ukazovali fyziologické a biologické reakce během několika hodin, určitě během několika dní, po nutriční intervenci, jako při vývoji experimentální rakoviny (v laboratoři). To znamenalo, že chronické onemocnění, pokud má nutriční původ (např. srdeční onemocnění, rakovina a cukrovka), lze léčit překvapivě rychle po změně jídelníčku.

Pokud patříte k lidem, kterým se vzdání se masa jeví jako nemožné, mám pro Vás jeden návrh. Věnujte novému stravování jeden měsíc, jeden měsíc bez masa přežijeteJ. Měsíc nestačí na to, aby Vám strava poskytla dlouhodobý prospěch, ale je dostatečně dlouhý na to, abyste se cítili lépe. Nechte si udělat krevní testy před přechodem na rostlinnou stravu a po něm. První zlepšení pocítíte již za 7 až 10 dní. Za 1 měsíc, se však přihodí i jiné věci. Možná zjistíte, že rostlinná strava není špatná. Možná si ji dokonce zamilujete a začnete v ní objevovat nové fantastické chutě, které jste dříve neznali. Zjistíte, že stravovat se jinak je možné. Ale především zjistíte, že zdravotní výhody, které vám popisuji v knize, nejsou určeny pouze tibetským mnichům, ale především vám. Můžete se z nich těšit, záleží pouze na vás.

Tento koncept byl nezávisle podpořen v klinických studiích na pacientech se srdečními chorobami kliniky Caldwell Esselstyn , MD a Dean Ornish , MD, v 90. letech. 

Otázka: Co si myslíte o náhražkách masa?

CC: Je to krok správným směrem. Ale chci v této souvislosti upozornit na problém, jakým je soja, protože 90 procent sóji je GMO. A to je znepokojující. Ale myslím si, že celkově je to krok správným směrem.

Otázka: Jaký je Váš názor na půst? 

CC: Před mnoha lety, když jsem izoloval extrémně toxickou chemikálii, později identifikovanou jako dioxin, se to projevilo na mém zdraví. Dostal jsem totiž 800násobek bezpečně povoleného maxima. Objevily se některé neurologické problémy. Slyšel jsem slova. Na konci 80. let jsem musel přerušit přednášky. Zkoušel jsem všechny druhy léčby bez většího efektu. Proto jsem šel na 12 dní na postní kliniku a po roce jsem to zopakoval na 10 dní. Moje nepříjemné příznaky se zcela vytratily. Víme, že půst umožní tělu očistit se od toxinů. Pokud je člověk ve špatném stavu, je jednou z věcí, které by mohl zkusit, půst – pod lékařským dohledem, to je velmi důležité. A pak přejít na rostlinnou stravu, která umožní organismu regeneraci. 

Myslím, že je velká škoda, že dnes lidé úplně zapomněli na půst jako na jeden z nejstarších léčebných prostředků. Dříve byl půst vlastně součástí života, mám na mysli půsty, které lidé považovali za samozřejmou součást svého náboženství a víry. Všimli jste si, že půst doporučují všechna náboženství? Neuznává ho pouze západní medicína, dokonce leckdy před ním varuje. Důvod je jasnýJ. Při půstu nejde o úplnou hladovku, ale po několik dnů či týdnů se z jídelníčku vyřazje maso či se doporučuje střídmost. K pravidelným celoročním postním dnům patřil pátek, den „bez masa“, půst před velikonocemi a před vánocemi. Tyto ozdravné rituály přispívaly k tomu, že se naše babičky dožívaly vysokého věku i bez „zázraků moderní medicíny“. Nebo právě protoJ?

Naše tělo nese pečeť geniálního Tvůrce. Funguje jako továrna na spalování. Jakmile zastavíme přísun paliva, používá organismus palivo ze zásob. A je natolik chytré, že nepoužije palivo z míst, která jej pro život nutně potřebují. Naopak, spaluje to, co je pro tělo nadbytečné. Při půstu si všechny orgány oddychnou, dáte jim „dovolenou“ a svoji energii použijí na svou vlastní očistu a regeneraci, na kterou jindy nemají čas.

Otázka: Jak si myslíte, že můžeme vyřešit problém špatných stravovacích návyků?

CC:  Myslím, že nastal čas vzdělávat lékaře ve výživě. Lékařská profese je založena na myšlence, že existují specifické příčiny konkrétních chorob, které jsou léčeny specifickými léky. Je to velmi redukcionistický pohled, který nepočítá s pozoruhodnými účinky výživy.  Cestuji po celé zemi i do zahraničí a přednáším na lékařských fakultách a lékařských konferencích. Považuji za povzbudivé, že vidím velký zájem lékařů i veřejnosti.  Lékaři jsou vysoce inteligentní a pečliví lidé, kteří chtějí sloužit svým pacientům. Bez znalosti výživy ale nemohou svým pacientům poskytnout celostní péči. Jejich postupy bych nazval „standardy péče“, komplexní pohled na pacienty z medicíny vymizel. Existuje 130 lékařských specializací, z nichž ani jeden není nazýván výživou. Tento systém, ovládaný velmi mocnými institucemi, se musí zásadně změnit.

Otázka: Kdy jste začal jíst rostlinnou stravu? 

CC:  Začal jsem kolem roku 1980, když mi bylo asi 45 let. Říká se, že strom poznáš podle ovoce, které nese. Rostlinná strava je ta nejlepší volba. Nyní mi je 87 let a mohu s pokorou a vděčností konstatovat, že nemám žádnou nemoc, ba ani ty související s věkem. Cestuji a přednáším, všude mě doprovází moje žena Karen. Mám stále radost ze života, z vnoučat i z lahodných chutí jídla, které připravuje žena.

Otázka: Co jíte v běžný den? 

CC: Ráno nejčastěji jíme ovesné vločky v podobě kaší. Jíme zeleninu, obiloviny, luštěniny, ovoce, ořechy. Nejím šunku a vejce a nepiji velké množství mléka, jako když jsem byl dítě. Mám rád brambory. Moje žena je vaří na nepřilnavé pánvi ve vodě nebo v zeleninovém vývaru, ne v oleji. Pečení v troubě je ještě lepší. K večeři moje žena vaří například hnědou rýži nebo celozrnné těstoviny. Jíme hodně luštěnin a fazolí a různé druhy koření a bylin.

Otázka: Jak se snažíte přesvědčit lidi o vhodnosti rostlinné stravy? 

CC: Nesnažím se přesvědčovat. O to mi nejde. Jen se snažím vysvětlit informace dostatečně dobře, aby řekli, že to zkusí. Pak se člověk přesvědčí sám jednoduše tím, že mu je dobře.  

Rozhovor s profesorem Campbellem si můžete přečíst v angličtině na: https://thebeet.com/why-did-plant-based-eating-take-so-long-to-happen-t-colin-campbell-explains-it-all-to-you/

Dokument Vidličky nad nože můžete shlédnout na: https://www.csfd.cz/film/302405-radeji-vidlicky-nez-noze/recenze/?page=2

Nora Chvojková

JUDr. Nora Chvojková se narodila v roce 1960. Vystudovala PF UK – na práva šla proto, že má smysl pro spravedlnost a touhu po ní a z téhož důvodu je také přestala dělat. Od roku 2010 pracuje v nakladatelství Svítání pana Mentlíka.

Zajímá se o alternativní medicínu – moderní a alternativní medicína jsou si podle ní rovné a měly by se doplňovat. Je dobré rozlišovat lékaře, kteří naplňují Hippokratovu přísahu a kteří za ni schovávají byznys s lidským zdravím – což platí i pro léčitele.

Jejím přáním je podávat lidem takové informace, aby sami včas rozpoznali skutečného lékaře či léčitele a zbytečně si tak nepoškodily zdraví jako kdysi ona.  Její srdeční záležitostí je kniha Čínská studie, jejíž zásady používal pan doktor Pliska – došel k nim na základě svých lékařských zkušeností a životní moudrosti, praktikoval je ještě před provedením výzkumu a napsáním knihy. Kniha je naplněna hlubokými poznatky o lidském zdraví a přináší mnoho nepostradatelných praktických rad. Podle zásad knihy se stravuje i bývalý americký prezident Bill Clinton.

Podobné příspěvky

Tereza Vandrovcová z firmy Wealthy life Vás jednou provždy odnaučí kouřit

Afri

Rozhovor s ilustrátorem Zdeňkem Smetanou

Afri

Jaroslav Němeček: Nejblíže mému srdci je Bobík!

Afri