U příležitosti Mezinárodního dne čaje, který připadá na 21. května, připomíná společnost Emirates blahodárné účinky, ale i dokonalý čajový servis na palubách svých letadel. Společnost jej svým pasažérům servíruje na letech do 140 destinací po celém světě a je svědkem rostoucí obliby a spotřeby tohoto nápoje.
Vůně čaje s výhledem do oblak
Emirates nabízí výběr 12 příchutí a směsí s nesčetným množstvím zdraví prospěšných a blahodárných účinků pro tělo i mysl. Výběr zahrnuje tradiční Earl Grey, který dodá energii, ale i jemné květy čistého heřmánku s uklidňujícími účinky na žaludek, Sencha Green Extra Special s antioxidačními účinky, a rovněž směs kurkumy, kokosu a vanilky – relaxační čaj s protizánětlivými vlastnostmi, přírodní zelený čaj a cejlonský černý čaj, marockou mátu pro podporu trávení, energizující snídaňový čaj a konečně směs Emirates Signature Blend – exkluzivní mistrovský čaj složený z měsíčku, světlice barvířské, růže, tónů mandlí a zázvoru, tedy chutí a vůní reprezentující Spojené arabské emiráty (SAE).
Povznášející wellness vůně
Čaj z rukou profesionálů
Podávání čaje považuje Emirates za rituál, který vyžaduje soustředění a péči. Palubní personál proto absolvuje speciální kurz, kde se dozví nejen o původu čaje Dilmah, ale také se seznámí s jedinečnými chutěmi, naučí se uvařit dokonalý šálek čaje i vylepšit jeho chuť pomocí řady přísad – čerstvé máty, medu či citronu. Ve First Class je pasažérům nabízena přírodní superpotravina, med lokálně produkovaný značkou April ze SAE. Zde si čaj vychutnají z šálku z jemného kostního porcelánu značky Royal Doulton.
Kvalita vody používané k výrobě čaje je pravidelně sledována a společnost Emirates zajišťuje, že nádrže na vodu a zařízení používaná pro přepravu a zásobovací potrubí poskytují dokonalou vodu díky pravidelné dezinfekci, údržbě a kontrolám.
Palubní personál se rovněž vzdělává v párování čaje a jídla. Například se zeleným čajem perfektně ladí mořské plody, měkké sýry či sushi, s černým čajem pak hovězí, zvěřina, sladké dezerty nebo tvrdé sýry. Květinové čaje, jako je třeba heřmánkový, jsou zase dobře dohromady s pokrmy, které mají citrusový profil, jako třeba veganská novinka Emirates – cuketový koláč.
Ponořte se do historie Emirates a Dilmah Tea
Před více než třiceti lety uzavřela Emirates partnerství s rodinnou firmou Dilmah Tea ze Srí Lanky, která zahájila produkci v roce 1985. Jedná se o první čajovou značku na světě, která je současně vlastněna samotným výrobcem, kde se čaj kultivuje, ručně sbírá a balí v místě jeho původu, díky čemuž si zachová svoji přirozenou lahodnou chuť a firmu staví do bezkonkurenční pozici jednoho z nejkvalitnějších producentů čajů na světě.
Čajové plantáže Dilmah se rozkládají uprostřed úchvatných výhledů na vodopády, tyčící se vrcholky hor a svěží krajinu a produkují výjimečně kvalitní cejlonský čaj. Tento čaj se vyrábí z nejkvalitnějších čajových lístků na nedotčených plantážích v nejvyšších nadmořských výškách a jeho jedinečné vlastnosti a chuť jsou dány bohatou biologickou rozmanitostí pralesa, který ho obklopuje. Čajové lístky se ručně sbírají v centrálních kopcích Srí Lanky, suší se, svinují, fermentují a vypalují, aby tak vznikl čaj s vytříbenou vůní, chutí a strukturou. Čistota čaje Dilmah vedla zakladatele Merrilla Fernanda k tomu, že mu přezdívá „dar přírody“.
Historie čaje
Původ čaje sahá tisíce let do starověké Číny. Podle legend a historických zpráv začíná příběh čaje u čínského císaře Šen-nunga, který vládl kolem roku 2737 před naším letopočtem. Jednoho dne, když seděl pod stromem, spadly lístky ze stromu do hrnce s vařící vodou a vytvořily voňavý nápoj. Císař byl vůní zaujat a rozhodl se tento nápoj ochutnat a zjistil, že je osvěžující a lahodný. Dle tohoto mýtu je tento náhodný objev často považován za původ pití čaje.
Pěstování a konzumace čaje se postupně rozšířily po sousedních zemích. Čaje si získaly oblibu jak pro své blahodárné a povzbuzující účinky, tak naopak i díky uklidňujícím a meditačním vlastnostem. Nakonec se díky obchodu a objevování dostal i do dalších částí světa. Arabští obchodníci přivezli čaj na Blízký východ a do severní Afriky, kde byl nadšeně přijat a přizpůsoben regionálním chutím. Odtud se obchodními cestami dostal do Evropy a v 17. století si získal oblibu mezi místní aristokracií. Britská Východoindická společnost sehrála významnou roli při představování čaje v západním světě a v mnoha zemích se stal každodenním a nepostradatelným nápojem.
Pět tipů pro dokonalou přípravu domácího čaje:
- Vyberte si kvalitní čaj, například Dilmah, vyrobený tradičním řemeslným způsobem, protože čaj balený přímo u zdroje si zachová svou čerstvost a čistotu.
- Pro zachování čerstvosti uchovejte čaj v čisté, suché a vzduchotěsné nádobě bez zápachu. Tuto nádobu skladujte na chladném a suchém místě, pokud možno přímo v chladničce.
- Používejte konvici bez vodního kamene a usazenin a naplňte ji filtrovanou nebo pramenitou vodou po požadovanou úroveň. Čerstvou vodu převařte na 100 °C. Nikdy vodu znovu nevařte, protože plynný oxid uhličitý, který je ve vodě přítomen, ovlivňuje kyselost, která hraje rozhodující roli při ionizaci čajových polyfenolů a ovlivní chuť a obsah kofeinu.
- Čaj louhujte 2–5 minut a míchejte, aby se jeho chuť mohla rozvinout.
- Pokud máte rádi slazený čaj, použijte med. Pro další vylepšení čaje můžete využít čerstvé lístky máty, zázvor, citron, citronovou trávu, kardamom či teplé mléko. Bílý čaj, zelený čaj a čaj oolong si však nejlépe vychutnáte bez mléka a cukru.
Tereza Procházková