Co je mikrobiom? Jedná se o vysoce dynamický soubor zdraví prospěšných i patogenních mikroorganismů, především bakterií, ale také virů, archeí, hub a prvoků. Střevní mikrobiom se obměňuje během různých stádií lidského vývoje na základě genetické dispozice a vlivu vnějšího prostředí a životního stylu. Mikrobiom se podílí na metabolizmu léčiv, formuje lidský imunitní systém a chrání ho před infekcemi, pomáhá s trávením a vstřebáváním živin z potravy, produkuje vitamíny a další živiny. Dále se podílí na regulaci hladiny cukru v krvi a metabolismu lipidů a také ovlivňuje nálady a duševní zdraví člověka. “Analýza mikrobiomu střev poskytuje sportovcům i široké veřejnosti možnost získat detailní vhled do vlastního těla a přijmout informovaná rozhodnutí, která mohou mít významný dopad na jejich celkovou fyzickou i duševní pohodu,“ popisuje ředitelka Genetify Veronika Seidlová.
Jakou technologii používáme?
Využití
Velký význam může mít analýza také pro sportovce. Sekvenace nové generace umožňuje sportovcům získat hlubší pochopení o jejich trávicím systému a individuálních potřebách. Na základě těchto informací mohou optimalizovat svou stravu, tréninkový režim, a dokonce i přizpůsobit doplňky stravy, aby maximalizovali své sportovní výsledky. „Představte si, že můžete zjistit, jaké bakterie obývají vaše střeva a jak to může ovlivnit vaše zdraví a výkon. Můžete získat informace, které vám pomohou optimalizovat vaši stravu, cvičení a celkový životní styl. To vše díky analýze mikrobiomu střev.“ Jitka Novotná
Balíčky
Balíček Výživa se navíc zaměřuje na parametry jako propustnost střev pro tuky a toxiny, inzulinovou rezistenci, vstřebávání vitamínů a minerálů či například rozmanitost stravy. Balíček Stres a Únava, který se dále zaměřuje například na odolnost vůči stresu, zastoupení kysleniny gama-máselné a ovlivnění vaší nálady, či parametry ovlivňující kvalitu spánku. V neposlední řadě pak Gentify nabízí balíček Sport, kde je společná část rozšířena o parametry jako kvalita pohybové aktivit, predispozice pro sportovní výkon a výdrž, kvalita kosterního svalstva, svalové síly a svalového výkonu, či pevnost a kvalita kostí.
Eva Polívková